AD.nl

Metaal-allergietest volkomen zinloos


ROTTERDAM - Wie wil weten of bepaalde gezondheidsklachten te maken hebben met een metaalallergie, bijvoorbeeld door vullingen in het gebit (amalgaam), krijgt voor een paar honderd euro uitsluitsel via een nieuw soort bloedonderzoek. Tenminste, dat claimen de ontwikkelaars. Kritische artsen en onderzoekers hebben zware twijfels.


Metaalallergie? Een Melisa-test zou uitkomst kunnen bieden. (ANP)

De Melisa-test werd in 1994 ontwikkeld door Vera Stejskal, een Tsjechische arts die vanuit Zweden de Melisa Medical Foundation runt. Met haar methode zou het mogelijk zijn een allergie voor metalen te ontdekken via een bloedmonster. Volgens Stejskal speelt metaalallergie een grote, maar nog onvoldoende geaccepteerde rol bij allerhande ernstige ziekten. In Europa zijn er inmiddels acht commerciële laboratoria die de test op verzoek van artsen uitvoeren. Nederlandse klanten worden vaak doorverwezen naar Laboratoire Ategis in het Belgische Wavre, of naar het Europees Laboratorium voor Nutriënten in Bunnik. Laboranten kunnen daar bloed afnemen en sturen de monsters door naar één van de acht Melisa-centra.

Emeritus-hoogleraar Rob Koene vertrouwde het zaakje niet en besloot tot een uitgebreid onderzoek naar alle beschikbare studies over de Melisa-methode. Zijn conclusies, vandaag in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, zijn vernietigend. En zijn advies aan patiënten die wel heil zien in deze test: mijd artsen die het bloedonderzoek aanbevelen.

Het belangrijkste kritiekpunt van Koene is dat de wetenschappelijke publicaties van Stejskal en haar medewerkers niet deugen. Zij melden fantastische resultaten met de Melisa-test, maar verzuimen die resultaten te vergelijken met andere testmethoden. Koene: ,,Maar dat doen ze bewust niet, pure misleiding.’’ Een andere studie, nota bene van een ex-medewerker van Stejskal, concludeerde al snoeihard dat Melisa niet geschikt is voor het opsporen van metaalovergevoeligheid. Uit dat onderzoek kwam namelijk naar voren dat de test vrijwel altijd sterk reageert op kwik, een van de belangrijkste bestanddelen in amalgaam. Daarbij maakte het niet uit of de proefpersonen wel of geen amalgaam in het gebit hadden.

De test deugt dus niet, stelt Koene inmiddels zelfverzekerd vast. Maar met die vaststelling is de zaak niet afgedaan, aldus de onderzoeker. ,,Want de organisatie van
Stejskal doet haar best om via allerlei congressen artsen te overtuigen van de waarde van die test. Ik vrees dat nog meer medici dan nu al het geval is, zich zullen laten overtuigen. Lang niet iedereen heeft namelijk voldoende kennis om in te zien dat de methode aan alle kanten rammelt.’’

Patiënten zijn uiteindelijk de dupe, weet Koene. ,,Eerst horen zij dat allerlei nare gezondheidsklachten verband houden met metaalallergie, waarvoor trouwens geen behoorlijk wetenschappelijk bewijs is. Vervolgens wordt hun een dure bloedtest aangeboden die moet uitwijzen of zij inderdaad overgevoelig zijn. Omdat dat heel vaak het geval zal zijn, lopen mensen het risico dat zij onder valse voorlichting bijna worden gedwongen alle metalen uit de mond te laten verwijderen. Koene: ,,Een zinloze en kostbare behandeling."

MEER BINNENLAND NIEUWS
11:17 Omstreden boetebeleid NS van kracht
10:20 Automobilist gewond door stoeptegel van viaduct
09:34 COA schrapt opnieuw asielopvang voor duizenden
09:13 'Hans Melchers kent Lorenzo M. nauwelijks'
08:43 Ontvoerder is topbridger
08:32 'Hans Melchers kent Lorenzo M. nauwelijks'
08:06 Eindhovense burgemeester gebruikt dienstauto privé
07:42 'Geen drankverkoop meer aan jongeren onder 21'
07:08 'Vaders moeten langer kraamverlof krijgen'
29-09 Antilliaanse verdachte kent familie Melchers
29-09 Nederlandse hotelgasten ziek door paddestoelensoep
29-09 Verdonk: criminele vreemdeling het land uit
29-09 Piraterij bedreigt Nederlandse film
29-09 Administratieve scheiding alleen zonder kinderen
29-09 Kamer houdt onderhandelingen EU-Turkije niet tegen
29-09 Leraren melden zich minder ziek
29-09 Acht miljoen kiezers kunnen stemlokaal uitkiezen
29-09 Minister akkoord met omlegging A9
29-09 Celstraf voor bedreiger Kamerlid Tichelaar
29-09 'Treinreiziger ontevreden over conducteur'
29-09 Joop Doderer begraven in Amsterdam
29-09 Erasmusbrug kleurt week lang roze
29-09 Van Vollenhoven wil minister van Veiligheid
29-09 Regering pleit zonder succes voor Nederlandse Rus
29-09 'Scholen houden zich niet aan gedragscode kosten'
29-09 Minister mag kippen naar binnen sturen
29-09 Twee nieuwe arrestaties zaak-Melchers
29-09 Rekening na de dood
29-09 SP-Kamerlid De Ruiter stapt op
29-09 SP-Kamerlid stapt op
29-09 Zoon mag niet bij euthanasie vader
29-09 Vaker alcohol op schoolfeesten
29-09 Antillen willen regels partijfinanciering
29-09 Antilliaanse verdachte is bekende familie
28-09 Ouders dreigen met de dood
Plan Verdonk

Moeten vreemdelingen die een misdrijf hebben begaan Nederland worden uitgezet?

Alleen bij zware misdrijven
Altijd, ook bij lichte vergrijpen
Nee
Geen mening
Alleen bij zware misdrijven
24%
Altijd, ook bij lichte vergrijpen
68%
Nee
6%
Geen mening
0%

Kinderen weg?

Jeugdzorg moet kinderen eerder weghalen bij hun ouders.

LEES MEER

REACTIES: 15
Broodje aap?

LEES MEER

Tientallen bezoekers van deze site reageerden op de artikelen over de schenking van gorilla?s door Blijdorp aan een Chinese dierentuin. De lezers zijn bang dat de gorilla?s in China mishandeld worden.

Dierendag: Zo baas, zo beest

Bent u de trotse bezitter van een huisdier, dat trekjes van uzelf vertoont? Stuur een foto van uzelf en uw ‘huisgenoot’ naar fotothema@ad.nl

LEES MEER

Wie schenkt het lekkerste bakje koffie?

Ook dit jaar gaat het AD weer op pad om een oordeel te vellen over de koffie die de consument in de horeca krijgt voorgezet.

LEES MEER